Hoe maak je de mooiste portretfoto’s?

Hoe maak je de mooiste portretfoto’s?

Hou jij van fotograferen en is het maken van portretfoto’s jouw passie? Dan wil je natuurlijk ook de mooiste portretfoto’s maken. Je kan natuurlijk je portretfoto’s laten maken door een professionele portretfotograaf, maar wanneer je zelf de passie voor fotograferen hebt dan is het wel zo leuk om zelf aan de slag te gaan. Wanneer je zelf aan de slag gaat zijn er natuurlijk een aantal zaken waar je op moet letten. Zo is het belangrijk om te voorkomen dat je een onscherpe achtergrond hebt, is het gebruik van een reflectiescherm belangrijk en dien je je te focussen op de ogen. Alleen wanneer je rekening houdt met een aantal tips & trucs krijg je goede portretfoto’s. Een portretfotograaf kan je altijd wat handige tips geven.

Handige tips

Portretfoto’s moeten zelfvertrouwen en benaderbaarheid uitstralen. Een eerste belangrijk punt is dan ook dat de achtergrond scherp is. Met een onscherpe achtergrond kom je al snel onprofessioneel over en dat is juist hetgeen dat je met goede portretfoto’s wilt voorkomen. Zorg dus voor een scherpe achtergrond en de eerste stap naar een goede portretfoto is gezet. De tweede stap is het scherpstellen van de ogen. Een portretfoto moet gevoel en aandacht uitstralen en dat bereik je alleen door de ogen scherp te stellen en deze centraal op de foto te laten staan. Wil je een twinkeling in de ogen vastleggen? Dan kan je gebruik maken van een kleine lichtbron of een reflectiescherm. De ogen zullen dan echt stralen en van het doek spatten. Harde schaduwen in portretfoto’s moeten voorkomen worden. Het is daarom ook belangrijk om nooit in de volle zon te gaan fotograferen. Kies liever voor neutraal daglicht om je model te laten spreken. Bovendien hoeft je model dan ook niet in de volle te kijken. Wil je graag foto’s maken in de buitenlucht? Ga dan op zoek naar goede locaties die een professionele portretfotograaf ook gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een bos met prachtige lichtstralen, of aan een heideveld. Het is handig om eigenschappen van een locatie op te slaan in een locatieboekje zodat je de ins & outs van de locatie altijd bij de hand hebt. Bovendien kan je de locaties ook eens uitwisselingen met een collega portretfotograaf om elkaar verder te helpen in het vak. Een laatste tip; speel eens met het licht. Werk met bepaald lichtinval of werk met strepen en schaduwen. Succes gegarandeerd, kijk maar eens naar de portfolio’s van professionele portretfotografen.

Foto’s maken als een professionele portretfotograaf ?

Gebruik bovenstaande tips. Door gebruik te maken van scherpe achtergronden en twinkeling in de ogen van je model maak je de meeste sprekende foto’s. Ook de lichtinval of het spelen met het licht kan een groot verschil maken. Hou, net zoals een professionele portretfotograaf, een boekje bij met de beste locaties. Zo kan je altijd terugzoeken wat een specifieke locatie nu zo bijzonder maakt. Geniet van het maken van de beste foto’s en laat je modellen stralen. Lukt het niet, laat je portretfoto’s dan maken door een portretfotograaf. Portretfoto’s zijn namelijk het visitekaartje van veel ondernemers, dus je wilt zeker weten dat zij goed op de foto staan.

Reacties zijn gesloten.