Tips om je fotografische vaardigheden te verbeteren

Tips om je fotografische vaardigheden te verbeteren

Heb je wel eens problemen met het bedienen van je camera? Krijg je maar niet die shot gemaakt die je in je hoofd hebt? Heb je misschien zelfs wel eens gedacht om te stoppen met fotografie? Iedere fotograaf worstelt wel eens met deze zaken, maar gelukkig zijn er manieren om fotografische vaardigheden te verbeteren. Check onderstaande tips!

Oefening baart kunst

De beste atleten zijn niet de beste geworden dankzij hun genen, maar dankzij toewijding en oefening. De beste muzikanten zijn niet de beste omdat ze met talent geboren zouden zijn, maar dankzij de tijd die ze besteden aan het meesteren van hun instrument worden zij de beste. Zo is het ook met fotografie. Blijf elke dag fotograferen op allerlei verschillende manieren en je zult merken dat je steeds beter wordt. Als je écht gepassioneerd bent met je werk en je om hoge kwaliteit geeft, blijf je oefenen!

Wat is de beste manier om te oefenen?

Door letterlijk dagelijks foto’s te maken! Je hoeft tegenwoordig niet continu je camera overal mee naartoe te nemen om te fotograferen, want hoogstwaarschijnlijk heb je er al één bij je; je smartphone. Door dagelijks foto’s te maken met je smartphone, blijf je visueel scherp. Je wordt erdoor gemotiveerd om de wereld op een creatieve manier te blijven bekijken, waardoor je op den duur ook creatievere foto’s zal maken.

Hou het simpel

Heb je een nieuwe lens, of misschien een nieuwe flitser? Probeer eens voor ongeveer een maand alleen maar foto’s te maken met die nieuwe hardware en met niets anders. Dit zal je dwingen om creatief te worden en je probleemoplossend vermogen stimuleren, omdat je jezelf potentieel limiteert door bijvoorbeeld juist maar één lens te gebruiken met maar één flitser.

Als je de auto pakt en ergens wilt rijden, stop je de autosleutel in het contact of je drukt op de startknop en je begint simpelweg te rijden. Op dit moment denk je niet aan hoe je moet rijden, of hoe de auto werkt. Je concentreert jezelf op het verkeer, op de weg en op waar je naartoe moet. Met fotografie moet je ook niet proberen een camera te nemen en te herinneren hoe die werkt. Als jij je camera niet van binnen en buiten kent, ben je teveel bezig met de aandacht te verdelen tussen je onderwerp en de hardware die je gebruikt. Op die manier mis je dingen en is de kans hoger dat je fouten maakt.

Aandacht besteden aan je foto

Professionele foto’s zijn in de meeste gevallen absoluut niet het resultaat van het nemen van slechts één foto. Ze zijn het resultaat van vele foto’s in verschillende lichtvallen en vanuit verschillende hoeken genomen, sommige horizontaal en sommige verticaal. Maak gebruik van iedere mogelijkheid en sluit op die manier falen uit. Als je dit doet krijg je niet alleen betere foto’s, maar krijg je ook meer ervaring.

Hopelijk heb je wat aan bovenstaande tips!

Reacties zijn gesloten.